Aktuellt

Här till vänster hittar du aktiviteter som Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier arrangerar/stödjer.

Du hittar de senaste nyheterna från GGBC på Twitter (@GGBC_GU) och på vår Facebook-sida.

• Forskare diskuterar global rapport om utrotning på biologiska mångfaldens dag

[2019-05-17] Nyligen publicerade den internationella panelen för biologisk mångfald - IPBES, sin rapport som konstaterade ett mycket allvarlig läge där upp till 1 miljon arter riskeras att utrotas. På den biologiska mångfaldens dag 22 maj berättar forskare vid Göteborgs universitet om sin medverkan i rapporten och kommenterar läget.

• Biologisk mångfald: Dags att göra skillnad!

[2019-05-17] Pressinbjudan ¿ seminarium FN:s kunskapsplattform för biologisk mångfald och ekosystemtjänster, IPBES, släppte den 6 maj en rapport om tillståndet för världens biologiska mångfald. Rapporten beskriver situationen som allvarlig och på sina håll mycket allvarlig. På Biologiska mångfaldens dag den 22 maj kommer Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier hålla ett seminarium om IPBES nya rapport och dess innebörd för Sverige.

• Nya bestånd av vildkatter upptäckta i Katalonien

[2019-04-07] Ett internationellt forskarteam har upptäckt hittills okända bestånd av vildkatter i Katalonien. Forskarteamet leds av forskaren Ferran Sayol vid Göteborgs universitet.

• Omdefinierar livets släktträd

[2019-03-07] En ny metod för att analysera genetiska data visar att förhållandet mellan levande arter, från bakterier till växter och djur, skiljer sig från vad forskarvärlden tidigare trott. Till exempel verkar vissa växter och djur ha utvecklats senare än vad som tidigare uppskattats.

• Däggdjur riskerar att försvinna i snabb takt

[2018-11-05] Många däggdjur kommer att dö ut de kommande 50 åren om inget görs för att hejda utvecklingen. En studie från Århus och Göteborgs universitet konstaterar att djur och växter utrotas så hastigt att evolutionen inte kan kompensera för den miljöpåverkan vi människor utövar på jordens arter.