Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Frågor och svar

Vad är biologisk mångfald?

Biologisk mångfald är variationen av liv på alla nivåer – från gener till arter samt högre taxonomiska nivåer och större ekosystem som biosfärer. Den kan bland annat mätas genom artrikedom eller artdiversitet (hur många arter du kan räkna på en viss plats), genetisk mångfald (hur stor variation det finns bland arterna på en plats) och funktionell diversitet (vilka olika roller dessa arter spelar i ekosystemet). Ett annat ord för biologisk mångfald är biodiversitet.

 

Vad kan jag göra för att upptäcka den biologiska mångfalden?

Den biologiska mångfalden finns runt omkring dig och till och med inuti dig! Om du vill lära dig mer om den biologiska mångfalden här i Sverige kan du ta en promenad i skogen och försöka räkna alla växt- och djurarter som du ser. På universitetsbiblioteket och i bokhandeln finns många olika böcker om flora och fauna med bilder och information som hjälper dig att komma igång.

Du kan även besöka någon av våra samarbetspartner och lära dig mer om de olika arter de tar hand om. Flera av dem anordnar regelbundet evenemang där de visar sina samlingar för allmänheten. Du kan till exempel se vad som händer på Göteborgs botaniska trädgård, Nordens ark, Universeum eller Göteborgs naturhistoriska museum.

 

Hur kan jag skydda den biologiska mångfalden?

För det första måste du veta att den finns där. Medvetenhet är första steget mot att skydda mångfalden. Lär dig mer om biodiversiteten såväl i din närhet som längre bort och försök att förstå vilken roll den spelar i ditt liv varje dag. Det är detta vi menar med att upptäcka den biologiska mångfalden som vi beskriver ovan.

Människans aktiviteter är nu det största hotet mot jordens biologiska mångfald. Du kan gå med i och stödja någon av de många organisationer som aktivt arbetar med att reducera människans negativa inverkan på den biologiska mångfalden och med att främja en hållbar utveckling. Hit hör bland andra Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden (WWF) och Jordens Vänner.

Du kan främja den lokala biodiversiteten i liten skala genom att odla inhemska växter i din trädgård som lockar insekter och djur. På samma sätt kan du låta döda träd ligga kvar så att de kan bli en plats för svampar och mikroorganismer – en guldgruva för den dolda mångfalden. Till och med enkla saker som att handla lokalt och ekologiskt odlad mat eller att återvinna kan få positiva följder för din lokala miljö.

 

Hur kan jag engagera mig i Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier?

Följ vårt arbete! Centret har just öppnat och under de kommande månaderna kommer vi att lämna ut mer information om hur enskilda personer och organisationer kan engagera sig. Under tiden kan du följa oss på Twitter och gilla vår Facebook-sida.

Sidansvarig: Linnéa Magnusson|Sidan uppdaterades: 2017-04-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://ggbc.gu.se/svenska/fragor-och-svar/
Utskriftsdatum: 2018-01-21